Brott och straff

IlmarReepaluMedia720

Ilmar Reepalu måste sluta skylla ifrån sig för problemen i Malmö

Publicerad 9 januari, 2012 - 14:48

SKOTTEN I MALMÖ I kampen mot den organiserade brottsligheten står jag och Ilmar Reepalu på samma sida. Men det finns en sak där jag inte alls håller med Ilmar Reepalu. Och det är när han konstant frånsäger sig allt ansvar när det händer dåliga saker i Malmö. I både lokala tidningar och riksmedia skyller Ilmar Reepalu på regeringen. Var är Ilmar Reepalus självinsikt och självkritik när han påstår sig ha gjort allt som kan göras i hans position? Det skriver Niels Paarup-Petersen, ordförande Centerpartiet i Malmö.

I förra veckan deltog jag tillsammans med tusentals malmöbor i manifestationen mot organiserad brottslighet. Och det var vackert att se så många Malmöbor samlas i en positiv anda för att ta avstånd från våldet som drabbar staden.

Som många andra har jag också skrivit under på petitionen som arrangörerna kommer skicka till riksdagen och regeringen. Regeringen och inte minst justitieminister Beatrice Ask (M) måste se till att göra allt de kan för att bistå vår stad när den organiserade brottsligheten har fått ett sådan starkt fäste här. Och rikspolisen måste hjälpa Malmö och prioritera sina insatser, vilket också till vis del redan har börjat hända.

Och vi alla som individer måste också ställa upp och bidra till att stjälpa organiserade brottsligheten. Det handlar både om att inte köpa svarta tjänster och stöldgods. På alla dessa områden står jag och Ilmar Reepalu på samma sida.

Men det finns en sak där jag inte alls håller med Ilmar Reepalu. Och det är när han konstant frånsäger sig allt ansvar när det händer dåliga saker i Malmö.

I både lokala tidningar och riksmedia skyller Ilmar Reepalu på regeringen. Och mer stöd behövs och borde vara kommit tidigare. Men var är kraven på de som styr kommunen? Var är Ilmar Reepalus självinsikt och självkritik när han påstår sig ha gjort allt som kan göras i hans position?

Har Fredrik Reinfeldt verkligen mer ansvar för Malmös utveckling än Ilmar Reepalu som suttit vid makten i staden i över 17 år?

Är det alliansregeringens politik de senaste fem åren som lagt grunden till våldet i Malmö? Eller är det kanske närmare beslut som Ilmar Reepalu tillsammans med S, V och MP har tagit i Malmö de senaste decennierna som har bidragit till att skapa en stad med starka gäng och utbrett våld?

Har det faktum att det i Malmö finns områden där invånarnas utsikter till ett jobb är minimala kanske inflytande på att gängen blir ett attraktivare alternativ för vissa? Kan en del av förklaringen vara att några av Sveriges sämsta skolor finns i Malmö så framtidsmöjligheterna försvinner i takt med antalet icke-godkända ämnen? Kan avsaknaden av social säkerhet för många malmöbor vara en bidragande faktor? Har segregationen i staden betydelse?

Det är dags att Ilmar Reepalu och hans socialdemokrater, men också MP och V, börjar erkänna att man har skapat en segregerad stad med områden med utpräglad social otrygghet. Att man misslyckats med att ta hand om Malmös skolor så de nu ligger i botten i Sverige. Den lätta lösningen att bara skylla på någon annan och skjuta uppåt mot regeringen är fegt och ansvarslöst.

Poliser och hjälp från regeringen kan bekämpa symptomen. Men ska vi till roten av problemen och bekämpa den organiserade brottsligheten kan inte de som styr Malmö gömma sig för kritik. Och de kan inte utnyttja malmöbornas gemensamma styrka, som vi såg den i demonstrationen i fredags, till blott att skicka starkare signaler till Stockholm. De måste också själva lyssna och tänka om – och börja bygga det starka fundament för framtidens Malmö som saknas idag.

Niels Paarup-Petersen, ordförande Centerpartiet i Malmö

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt