Moderaterna

DamonRasti720

Därför demonstrerar vi mot Carl Bildt

Publicerad 14 januari, 2012 - 09:00

CARL BILDT Alla Bildts försyndelser bleknar i jämförelse med de anklagelser som genom Carl Bildts styrelseuppdrag inom Lundin Petroleum lett fram till. Det handlar om medverkan till att över 200 0000 invånare i Södra Sudan fördrivits från sina hem. Att över 10 000 människor mist livet och att tusentals och åter tusentals våldtagits av den sudanesiska armén. Mycket tyder på att samma sak nu håller på att ske eller redan har skett i Ogaden i Etiopien, skriver arrangörerna till dagens demonstration.

Idag lördag är det första gången någonsin i Sverige som det organiseras demonstrationer mot en enskild politiker.

Det är svårt att skriva om Carl Bildt. Svårt att avgränsa sig. Svår att hitta ett tydligt fokus för vad som egentligen är fel. Eller snarare vad som är mest fel. De flesta svenska politiker som hamnar i trubbel följer en tydlig dramaturgi: en person glömmer att kryssa i sin hyresblankett, någon betalar inte sin TV-avgift, en annan får sig en lägenhet via kontakter.

Men det finns en person vars dokumenterade CV innehåller fler hemskheter, märkligheter och oklarheter än alla bostads-, bidrags- och avgiftsfifflande politiker tillsammans.

På Carl Bildts digra lista över politiska och humanitära misslyckanden finns allt från direkta vidrigheter såsom att han öppet arbetat som avlönad lobbyist åt Bush-regimen för att driva igenom Irakkriget till direkt komiska haverier såsom att han i nästan tio års tid hetsat till jakt av ryska u-båtar och bidragt till slöseri av hundratals skattemiljoner på att jaga dessa, utan att substansiellt belägg någonsin funnits.

Men allt bleknar i jämförelse med de anklagelser som genom Carl Bildts styrelseuppdrag inom Lundin Petroleum lett fram till. Det handlar om medverkan till att över 200 0000 invånare i Södra Sudan fördrivits från sina hem. Att över 10 000 människor mist livet och att tusentals och åter tusentals våldtagits av den sudanesiska armén. Mycket tyder på att samma sak nu håller på att ske eller redan har skett i Ogaden i Etiopien.

De som försvarar Carl Bildt och menar på att han inte har något ansvar begår ett helt grundläggande missförstånd. Detta missförstånd är att Lundin Petroleum skulle vara ett vanligt svenskt företag som H&M, Electrolux, ABB eller Vattenfall, företag som visserligen ibland begår misstag men som i grunden bidrar till en positiv utveckling. Låt oss få detta ur världen en gång för alla: Lundin Petroleum är ett företag vars själva affärsidé går ut på att söka upp instabila områden, utvinna så mycket mineraler eller olja det bara går och sedan fly fältet när allt brakar samman.

Sammankopplingen mellan Carl Bildt och folkmordet i det ökända Block 5A i Södra Sudan handlar inte om politiserade påhopp från oppositionen utan väldokumenterade samband från välrenommerade, oberoende och högt trovärdiga organisationer. Human Rights Watch berättar i sin 500-sidiga rapport om hur den sudanesiska militären genomför attacker och rena rensningar av civila för att ge Lundin Petroleum tillgång till det svarta guldet. ECOS, som författat en kanske ännu mer omfattande rapport, är ännu tydligare i sin kritik och skriver att ”terrorn började efter att den sudanesiska regeringen skrev under ett avtal med Lundin Oil AB”.

Att en politiker, oavsett partitillhörighet eller politisk position, ens funderar på att sätta sig i styrelsen till ett så ökänt företag som Lundin Petroleum borde vara nog för att göra denne till politisk paria. Men inte i Sverige. Trots att mycket av detta redan var känt 2001 erbjöds Carl Bildt posten som utrikesminister. Och idag 2012 sitter vi här, troligtvis som världens enda land med en utrikesminister som utreds för medverkan till brott mot mänskligheten. Och med en lågmäld journalistkår som tycks livrädd för att stöta sig med Bildt.

Sverige är ett land som internationellt sett förknippas med mänskliga rättigheter, progressivitet och miljötänk. The Guardian och flera andra stora internationella tidningar världen har redan skrivit om Carl Bildt, kopplingar till Lundin Petroleum, Södra Sudan och Ogaden. Fler artiklar lär komma när vidrigheterna i Ogaden uppmärksammas internationellt. Att den som är högst ansvarig för att representera Sverige i världen nu sammankopplas med ett väldokumenterat folkmord är oerhört skadligt för Sveriges trovärdighet och anseende i världen.

Trots att varken politiker eller media i Sverige vågar röra vid Carl Bildt vill vi visa att det finns många i Sverige som bryr sig. Vi vill visa att vi bryr oss om de 10 000 som redan dött i Södra Sudan. Visa solidaritet med de som idag fördrivs i Ogaden i Etiopien. Visa Martin & Johan att vi inte har glömt dem. Och visa journalistkåren att det är hög tid att börja ställa de där riktigt obehagliga frågorna. Helt enkelt visa att vi tycker att Sverige förtjänar en utrikespolitik värd namnet.

Damon Rasti, debattör
Clara Guibourg, skribent
Kawa Zolfagary, PR-konsult
Matilda Johansson, Jurist och Ordförande Vänsterpartiet Västra Södermalm
Tanvir Mansur, student

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt