Pensioner

IsabellaLöwengrip720

Isabella Löwengrip: Självklart ska vi jobba till 75!

Publicerad 9 februari, 2012 - 08:00

JOBBA TILL 75? Jag kommer att jobba tills jag dör. Jag förstår inte varför jag skulle sluta jobba vid 65. Jag liksom andra i min generation pensionssparar inte ens. Jag pensionssparar inte eftersom jag tror på att jag hittar andra försörjningsmöjligheter när jag blir gammal. Jag kan jobba när jag är gammal. För mig som arbetsgivare är det självklart att det inte är hållbart att människor ska vara pensionerade en tredjedel av livet, skriver Isabella Löwengrip, känd för sin blogg Blondinbella.

Genom att följa svenska medier har jag förstått att många är upprörda över tanken att de ska jobba tills de är 75 år. Men för mig som jobbat sedan jag var 14 år och själv är arbetsgivare är det självklart att det inte är hållbart att människor ska vara pensionerade en tredjedel av livet.

Ett av de motargument jag hört är att det finns folk med tunga arbeten som inte klarar av att jobba tills de fyller 75. Men tanken är inte att man ska ha samma yrke från att man är 18 år till 74. Kanske man är målare i början av karriären, men när ryggen inte pallar längre börjar man sälja färg och vid 60 kanske man blir konsult. Vilket jobb man har ska påverkas av var man befinner sig i livet.

Just eftersom vi kommer att arbeta längre är det viktigt att välja en karriär som känns kul. Tidigare var det föräldrarnas yrkesval som avgjorde var man hamnade och man hade svårt att byta bana. Nu är det allt fler som ser sin karriär som en investering i hur man vill att ens liv ska se ut. Man ska välja yrke för sin egen skull. I framtiden kommer inställningen heller inte vara att man ska jobba 9-5. Istället kommer ens jobb allt mer bli ens livsstil. Det finns ingen tidsgräns för när arbetet ska pågå.

Jag kommer att jobba tills jag dör. Jag förstår inte varför jag skulle sluta jobba vid 65. Jag liksom andra i min generation pensionssparar inte ens. Jag pensionssparar inte eftersom jag tror på att jag hittar andra försörjningsmöjligheter när jag blir gammal. Jag kan jobba när jag är gammal.

Det är dags att vakna upp och inse verkligheten. Vad är det för liv att gå till jobbet med en känsla av tvång varje dag, medan man drömmer om att bli 65 så man kan gå i pension? Börja lev här idag istället! Det handlar om ens inställning till livet. Ditt jobb är en livsstil. Våga byt jobb. Våga utbilda dig. Satsa på förändring nu, istället för att räkna dagarna tills du blir 65.

Jobb ska inte vara en börda. Därför är jag entreprenör. Jag tycker synd om den som ser jobbet som en börda. Hitta istället ett yrke där du kan växa och det är kul.

Sen kommer det självklart alltid att finnas folk som inte kan jobba när de är 75. Sånt kan ske. Men om fler jobbar kan de ta hand om de som inte kan jobba.

Min mormor och hennes vänner är 70-åringar som är pigga, har arbetslivserfarenhet och vill jobba. Min mormor har drivit en frisörsalong. Hon har så mycket kunskap och skulle kunna hjälpa andra frisörsalonger. Men det finns en åldersdiskriminering som gör att man inte vill anställa äldre personer för att man tänker att de ska gå i pension. Vi måste komma tillrätta med åldersdiskriminering så att kompetensen de äldre sitter på inte försvinner.

Det är att svårt se framför mig vem jag är vid 75 års ålder. Förhoppningsvis är jag pigg och frisk. Då kan jag också arbeta som mentor. Det är viktigt att tjäna pengar så att man kan leva fritt. Men skippa tänket att man ska spara nu för att leva sen, den inställningen måste bort. De som sparar hela livet för att ha till pensionen gör ett misstag. Skulle man istället använda pengarna idag, investera i sig själv, skulle man istället kunna höja sin inkomst.

Isabella Löwengrip, chefredaktör Egoboost och företagare

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt