Internet

KristinnHrafnsson720

Wikileaks: Vi tänker inte smutskasta Sverige

Publicerad 5 mars, 2012 - 09:26

WIKILEAKS Förra veckan hävdade Expressen att Wikileaks skulle ha “förberett en förtalskampanj mot Sverige” och kartlagt svenska journalister. Som källor angav man både en “insider” i WikiLeaks och ett “internt PM” från WikiLeaks. Trots att vi kategoriskt avfärdade Expressens påståenden om “Wikileaks storkrig mot Sverige” lade Expressen ut historien. WikiLeaks har inga som helst planer på att föra ett “förtalskrig” mot Sverige. WikiLeaks har nu en enkel begäran till Expressen: Publicera det påstådda WikiLeaks-PM:et, skriver Kristinn Hrafnsson, talesperson för WikiLeaks.

Medan WikiLeaks jobbat med förberedelser för att släppa “the GI Files”, (The Global Intelligence Files/De globala underrättelsefilerna) där vi i samarbete med 25 tidningar publicerar autentiska dokument från den privatiserade spionvärlden, har Expressen varit sysselsatt med att fylla sin tidning med falska, påhittade rapporter. Förra veckan hävdade Expressen att Wikileaks skulle ha “förberett en förtalskampanj mot Sverige”. Som källor angav man både en “insider” i WikiLeaks och ett “internt PM” från WikiLeaks.

Jag befann mig i brådska på Paddingtons järnvägsstation i London när Expressen ringde. Det var sent, kvällen innan Expressen skulle publicera sin stora uppdiktade historia. Trots att omgivningen var bullrig är jag säker på att journalisten fick svar på sina frågor. Nämligen att WikiLeaks inte vill ha strid med svenskar och att organisationen absolut inte planerat någon “förtalskampanj mot Sverige”. När frågan sedan upprepats gång på gång sa jag att ingen bör bli förvånad ifall det kommer starka reaktioner från WikiLeaks supporters om USA skulle försöka få Assange utlämnad från Sverige. WikiLeaks har starkt stöd från svenska folket, dock inte från Expressen. Om någon betvivlar att USA:s regering redan för ett år sedan hade för avsikt att få WikiLeaks grundare, Julian Assange, utlämnad så läs de mail som nu släpps från Stratfor: meddelanden i de läckta “GI files” bevisar att USA haft ett hemligt åtal mot honom.

Trots att vi kategoriskt avfärdade Expressens påståenden om “Wikileaks storkrig mot Sverige” lade Expressen ut historien. Det uppstod storm i ett vattenglas med reaktioner från utrikesminister Carl Bildt, som blivit illa berörd inför utsikten att bli utsatt för personlig smutskastning. Denne store man med oklanderligt anseende! Vilken fars. Viftar hunden med sin svans – eller tvärt om?

Carl och Karl
Om nu denna historia varit till någon nytta så är det för att utrikesminister Bildt fått tillfälle att uttrycka sin stolthet över att räkna Karl Rove som en gammal och nära vän. För dem som inte känner till Rove, så tillhör han de mest ökända spinndoktorerna i USA:s neokonservativa läger. Han är mannen som fick lämna sin tjänst vid Vita huset sedan han anklagats för att systematiskt få de justitieministrar avsatta som Bush-administrationen inte gillade. Han är mannen som vägrat vittna inför ett kongressutskott genom att gömma sig bakom regeringens åtalsimmunitet.

Denne nära kompis till Bildt är känd som en mästare på spinn. Han drar i trådar och vrider runt lättlurade medier som vore de marionettdockor. För alla som har en hjärna större än en jordnöt ter det sig groteskt att en seriös politiker skulle skryta med att ha Rove som sin nära vän. Det är som om en stolt trädgårdsmästare skulle annonsera att han grävt ned giftigt avfall under sina tulpaner.

Var finns beviset?
Expressen-episoden är skrattretande, men det får erkännas att den visar prov på ett visst roveskt handlag (man har använt spinndoktorns knep att fabricera en story och sedan “låta de jävlarna förneka den!”).

Expressen har inte tillmötesgått WikiLeaks enkla begäran: Publicera det påstådda WikiLeaks-PM:et där riktlinjer dras upp för den påhittade förtalskampanjen. Men Expressen vägrar och kommer att vägra av den enkla anledningen att PM:et inte finns. Och lika säkert är det att de inte har någon “insiderkälla inom WikiLeaks”. De åberopar källskydd, men denna ursäkt duger inte. Visst kan de publicera det påstådda interna PM:et och samtidigt skydda sin källa. Det är vad WikiLeaks och andra medier ständigt gör.

Den senaste utvecklingen med Expressens befängda saga om “WikiLeaks krig mot Sverige” är påståendet att vi spionerar på svenska journalister. Återigen har inget bevis lagts fram – bara en “hemlig källa”.

Var så snälla och lyssna nu, journalister på Expressen, vi har faktiskt (som ni kanske lagt märke till) viktigt arbete att utföra, och vi kan helt enkelt inte bekymra oss om era personliga detaljer. Vi sysslar nämligen inte med er sorts rännstensjournalistik. Vi är upptagna med att ställa regeringar och stora bolag till svars.

Men vad som kom som en stor och bedrövlig överraskning är att andra journalister faktiskt tycks ha tagit Expresens Rove-spinn på allvar. Detta är djupt oroande. Men svenska läsare är väl vana vid Expressens påhitt (de falska påståendena om Persbrandt, de fabricerade fotona av kungens påstådda besök på sexklubb, med mera).

Ni får andas ut – inget krig
WikiLeaks har inga som helst planer på att föra ett “förtalskrig” mot Sverige. Det finns mycket att beundra i Sverige. Men alla demokratier måste rannsakas, och vår utgivare Julian Assange har behandlats orättvist av vissa delar av det juridiska och politiska systemet i Sverige. Dessa system är dessutom sammanflätade. 

Det finns beundransvärda lagar i Sverige till skydd för journalister. Dessa bör inte missbrukas för att skydda slarvig journalistik. Illvilja är ingen bra praxis inom journalistik. Vår (skyddade) insiderkälla på Expressen har berättat följande för en av våra medarbetare: Efter det att Expressen häromdagen offentligt fick skämmas vid pressmötet om “the GI Files”, har tidningen internt förklarat krig mot WikiLeaks.

Den enda kamp som WikiLeaks utkämpar på svensk mark är en kamp för sanning och öppenhet, för ansvarsskyldighet och rättvisa. Den kampen har inga gränser. Vi gör detta därför att det är vårt uppdrag som journalister.

I stället för att fabricera historier om WikiLeaks, bör Expressen ägna sig åt det lyckliga tillskottet i kungafamiljen. Kanske bör de även reflektera över de kloka ord som Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets förra informationschef, använde för att beskriva Expressen: “Denna tidning har byggt in sensationer och skandaler i sitt system, som ett sätt att tjäna pengar”; och “Det är snarare regel än undantag att de anlitar så kallat pålitliga källor. Källor som ibland bara finns i reporterns huvud, eller om de existerar är uppenbart opålitliga.”

Jag har inte mycket tillägga där, faktiskt.

Med varma hälsningar till det svenska folket,

Kristinn Hrafnsson, talesperson för WikiLeaks

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt