Sport

zlatan_720

Sportjournalister beter sig som vore de Zlatans undersåtar

Publicerad 15 mars, 2012 - 13:41

ZLATAN Sportjournalister jamsar ofta runt Zlatan likt fascinerade undersåtar. Man kan se i blicken att de alltid väntar sig det där lilla extra av Zlatan. Att han ska leverera, säga något som sticker ut. ”Hoppas min intervju få bli snackisen denna vecka.” Säger man fel saker som inte faller Zlatan i smaken kanske han bojkottar media, det har han ju gjort tidigare. Någonstans har sportjournalister glömt att deras uppdrag är att vara aktörer, inte att bara vara åskådare, skriver sportjournalisten Ida Ali Abdulla.

Zlatan Ibrahimovic är en invandrad blatte. Han är från arbetarklassen och har växt upp i mediernas älsklingsgetto – Rosengård. Han säger direkt det han tycker och tänker. Många gånger helt utan filtrering. . Otrevlig och charmig, eller allt på samma gång. Han är en jävel på fotboll. Sveriges bästa genom tiderna. Han är en världsstjärna.

Idag badar han i pengar. Han skapar rubriker var han än drar fram. Han är en svensk drömsaga. Men sist men inte minst. För oss svenskar är Zlatan framför allt – exotisk.

Han är det där andra. Det förbjudna. Han där borta som vi plockar in som en krydda i tillvaron när vi önskar.

Och det tror jag är en av de stora anledningarna till att sportjournalister ofta jamsar runt honom likt fascinerade undersåtar. Man kan se i blicken att de alltid väntar sig det där lilla extra av Zlatan. Att han ska leverera, säga något som sticker ut. ”Hoppas min intervju få bli snackisen denna vecka.”

Säger man fel saker som inte faller Zlatan i smaken kanske han bojkottar media. Och självklart – Zlatan har gjort det förr och skulle mycket väl kunna göra det igen. Varför inte? Varför skulle han upphöra med ett beteende som fungerar alldeles utmärkt för att tillfredställa sina egna behov?

Visst, folk skriver negativt om Zlatan, men ingen frågar honom personligen när de väl får en intervju med honom. Nä, då kan ju bilden av ”det andra” raseras och det exotiska svalna. Där bakom kanske finns en människa? Med rädsla, sorg och smärta. Har vi någonsin försökt lära känna någon annan sida av Zlatan?

Zlatan häver ur sig än det ena än det andra. Ibland kvinnoförnedrande ibland rena rama personangrepp. In sin bok ”Jag är Zlatan” säger han själv att han triggas av ilska.

På planen bister det ibland och han beter sig som en ligist. Zlatan förnedrar på det sätt han kan förnedra utifrån hans position. Inget konstigt med det. Men jag tycker inte det är ok. Absolut inte. Men våld och kvinnonedsättande uttryck är han ju knappast ensam om att använda sig av i sportens värld. Där är heller inte de svenska manliga journalisterna fria från implikation.

Manskulturen inom sportvärlden kan inte svära sig fri från sexism och våld. På något sätt tenderar manskulturen att uttryckas i form av upphetsning. Så därför är jag föga förvånad att det gullas lite extra med Zlatan. Zlatan är en teater som vi kan titta på med behagligt avstånd. Men det som sportjournalistiker lätt glömmer bort är att de inte är åskådare. Journalistkåren är aktörer – aktörer i allra högsta grad. Det är bekvämare att skapa och bevara bilden av Zlatan som ”det andra” för att själva slippa ta itu med den rådande manskulturen inom sportjournalistiken.

Ida Ali Abdulla, sportredaktör Feministiskt Perspektiv

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt