Feminism

linda_skugge720

Linda Skugge: Det har inte hänt någonting sedan Fittstim

Publicerad 28 mars, 2012 - 08:00

FEMINISMEN 2012 Jag är feminist. När jag läser morgontidningen undrar jag om de dammat av en text ur den lastgamla boken Fittstim som jag var redaktör för när jag var ung och het? Det vi kämpade för på 90-talet är exakt detsamma som dagens småkids pratar om. Här har ni feministdebatten anno 2012. Kroppshår (hårig armhåla på Mello, på vår tid så väckte ett par hårstrån utanför en trosa ramaskri). Hora/slampa. Och… inget mer. Att endast prata om kroppshår och hora/slampa leder tyvärr ingenstans, skriver Linda Skugge.

”Ska vi tjejer acceptera könsdiskrimineringen som ständigt riktas mot oss? Ska samhället acceptera att så många tjejer får nypningar i rumpan och kommentarer som ’hora’ eller ’fitta”? Ska skolan acceptera att det sker under skoltid?”

Vad i hela… jag tar av mig läsglasögonen som hänger i tantsnöre och gnuggar mig i ögonen. Har Dagens Nyheter (23 mars 2012) dammat av en text ur den lastgamla boken Fittstim som jag var redaktör för när jag var ung och het? Jag kisar och tittar noga på namnet (måste de använda så litet typsnitt?) på den som undertecknat texten. Claudia Avila Dickson, 13 år.

Nää någon sådan var inte med och skrev Fittsim. Ingen var ens 13 år. Jag ropar på min teen och frågar om hon känner igen sig i texten. Hon säger som hon brukar: Du är sjuk i huvudet!

Ok, jag är sjuk. Men inte så sjuk att jag har uppmärksammat att det vi kämpade för på 90-talet är exakt detsamma som dagens småkids pratar om.

Här har ni feministdebatten anno 2012. Kroppshår (hårig armhåla på Mello, på vår tid så väckte ett par hårstrån utanför en trosa ramaskri). Hora/slampa. Och… inget mer.

Lina Neidestams fantastiska seriehjältinna Zelda kämpar vidare i sin feministiska kamp och det hon tar upp är… kroppshår och hora/slampa.

Det enda som vår Fittstimkamp ledde till är att media inte vill ta in män. Sorry männen det är vårt fel, men ingen tidning vill skriva om er. Jag som pr-konsult sitter mitt i detta hela dagarna och män är fullständigt ISKALLA och kvinnor över 30 är… ljummet. Ni ska veta hur jag KÄMPAR för att sälja in vackra spännande begåvade kvinnor som har passerat 30-strecket.

Så tjejer, snabba på, efter 30 är ni fasansfulla TANTER som är passé och helt förbi, media hungrar bara efter unga läckra tjejer mellan 15-26.

Vill ni ändra på detta så varsågoda, det är upp till er nu att förändra och förbättra världen.

Att endast prata om kroppshår och hora/slampa leder tyvärr ingenstans. Det enda som leder till förändring är att agera. Det vill säga: lyft fram andra kvinnor, anställ bara kvinnor, tipsa om kvinnor, pusha kvinnor, var mentor åt yngre kvinnor. Jag vet att ni unga tjejer inte tror på mig men kvinnor trycker ner kvinnor och håller tillbaka andra kvinnor. Och där har ni själva kärnan till att ni lever i en icke jämställd värld. Männen kan ni aldrig lita på, de kommer aldrig nånsin vare sig hjälpa er eller lyfta fram er. Då finns bara ni själva kvar. Håll ihop!

Jag är feminist, jag har endast anställda (unga!) tjejer, jag har tre döttrar (som tycker jag är sjuk), jag älskar Caitlin Moran som är förlåten för hennes grunda feministsnack (också mest om kroppshår) för att hon åtminstone skriver på ett väldigt roligt sätt.

Caitlins bästa polare budgeterar för hennes kroppshår och riskar in huruvida det eventuellt kommer bli a morning after shag.

”I don’t want to be hairless – but on a night-bus, fuckless. (_) I can’t budget correctly with all these ’Random Fuck Factors’ in my week.”

Linda Skugge, vd på eventbyrån Skugge&co, författare till God natt min katt, aktuell på Bonnier Carlsen

Linda Skugge var tillsammans med Belinda Olsson redaktör för antologin Fittsim 1999.

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt