Högtider

bjorkbom_pask720

”Låt bli äggen i påsk”

Publicerad 7 april, 2012 - 08:00

PÅSK Ska du äta ägg i påsk? Det är troligt- enligt en undersökning som branschorganisationen Svenska Ägg gjort äter 95 procent av Sveriges befolkning ägg under påskhelgen och fem procent avstår. Vet du hur hönan hade det? Det är mindre troligt. Några saker är väl kända om äggindustrin, som att hönor i bur trängs med andra hönor på en liten yta, men få vet om att ytterligare grym djurhållning döljer sig bakom de kokta äggen på påskbordet. Den höga produktionstakten kalkar ur hönans skelett så att hon drabbas av benskörhet. Det är vanligt att hönor bryter ben och vingar, skriver Camilla Björkbom, Djurens rätt.

Ska du äta ägg i påsk? Det är troligt- enligt en undersökning som branschorganisationen Svenska Ägg gjort äter 95 procent av Sveriges befolkning ägg under påskhelgen och fem procent avstår.

Vet du hur hönan hade det? Det är mindre troligt. Några saker är väl kända om äggindustrin, som att hönor i bur trängs med andra hönor på en liten yta, men få vet om att ytterligare grym djurhållning döljer sig bakom de kokta äggen på påskbordet.

I Sverige äter vi i genomsnitt 207 ägg per år och person. Under påskhelgen ökar konsumtionen av ägg med det dubbla, från två ägg per person till fyra, och under hela påskveckan konsumerar vi totalt 2 000 ton ägg, enligt Svenska Äggs undersökning. Traditionen att äta ägg till påsk har sitt historiska ursprung i att hönorna började lägga ägg igen på våren. Precis som alla andra fåglar lade den ursprungliga hönan bara ägg en till ett par gånger om året för att föda fram kycklingar. Hänsynslös avel och ljusprogram har tvingat upp produktionen enormt.

Ett hushåll på fem personer konsumerar årligen produktionen från drygt tre onaturligt högpresterande värphönor. I och med den höga takten är dessa hönor redan efter ett år utslitna. De har då lagt över 300 ägg vardera och slaktas. Den höga produktionstakten kalkar ur hönans skelett så att hon drabbas av benskörhet. Det är vanligt att hönor bryter ben och vingar, både under sin korta livstid och under infångning och transport till slakt.

För varje höna fanns det en tuppkyckling. Han var en oönskad biprodukt på kläckeriet, som förser äggindustrin med nya värphönor. Eftersom tuppkycklingen aldrig kommer att lägga några ägg maldes han ned i en kvarn. Varje dag sorteras 15 000 nykläckta tuppkycklingar ut och mals ned.

Aveln, den höga produktionstakten och nedmalningen av tuppkycklingar är del av förutsättningen för dagens äggproduktion, oavsett om det är i burar, frigående system eller inom KRAV. Det går inte att komma förbi otäckheterna genom att köpa ekologiska ägg.

Av de 6,5 miljoner hönor som utnyttjas för äggproduktionen sitter drygt två miljoner i burar. Resten hålls gående på golv i stora stallar (dessa kallas ”frigående”). Lokalerna är dammiga, har en hög halt av ammoniak i luften som gör att luften svider i lungorna, och ljudnivån av många tusen hönor är hög.

Bara omkring tolv procent av hönorna får någonsin vara ute i solen och det är de som befinner sig inom KRAV-produktionen. Den stora skillnaden för hönor i KRAV-produktion är att de åtminstone får vara ute under den enda sommar som de lever och att de har lite mer plats än övriga ”frigående”.

Att köpa ägg är som att välja mellan dålig och sämre djurhållning. Vi har ”alltid” ätit ägg till påsk invänder säker många. Det finns ett flertal saker människan ”alltid” har gjort, frågan är vad vi väljer att göra från och med nu. Vi kan förstås utmana gamla traditioner.

Jag vill inte ekonomiskt stödja en industri som plågar djur och äter inte ägg. Enligt undersökningen från Svenska Ägg äter de flesta mellan två och fem ägg under helgen. Skulle du kunna minska din äggkonsumtion med hälften? Eller helt välja bort äggen?

Om alla i Sverige skulle äta hälften så många ägg skulle det spara omkring tre miljoner hönor från lidande och rädda deras tre miljoner bröder från att malas till döds. Att bryta gamla traditioner är en utmaning. Antar du utmaningen?

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt