Klimatet

lydia300

Earth Hour räddar inte klimatet

Publicerad 9 april, 2012 - 17:30

EARTH HOUR Earth Hours nedsläckningssymbolik är missrikad. Ett större problem är att var femte person i världen saknar elektricitet och istället måste förlita sig på öppna eldar. Det ger fruktansvära hälsoeffekter. Dessutom orsakar vedeldningen just de C02-utsläpp som Världsnaturfonden genom Earth Hour vill sänka. Det skriver tankesmedjan Timbros Lydiah Wålsten. 

Ett Tjernobyl varje dag. Så många personer i världen dör på grund av att de använder ved för uppvärmning och matlagning. Det poängterade miljödebattören Mark Lynas när han på ett seminarium på ABF (15/3) talade om sin nya bok Guds utvalda art.

Att laga mat över öppen eld ger mycket allvarliga hälsoeffekter. Enligt WHO dör upp emot 1,5 miljoner personer till följd av rökskador och förgiftning varje år. Majoriteten är kvinnor. Mer än hälften är barn under fem år, rapporterar WHO. I en värld där vi har vant oss vid att el alltid finns tillgängligt ett uttag bort är det svårt att föreställa sig ett liv i mörker. Vi tar värmen i våra hus för given. Även vid ett strömavbrott har vi en laddad mobiltelefon att kommunicera med till omvärlden.

Vi är inte utsatta, och vi har glömt hur det är att vara det. 1,3 miljarder personer i världen har inte tillgång till elektricitet. Var femte person. En majoritet bor på Afrikas landsbygd. I dessa byar måste flera timmar om dagen läggas på att samla ved och kol. Röken från elden kommer att förstöra familjernas lungor, långsamt. Det svarta slemmet i halsen kommer långsamt göra allt mer ont att hosta upp, tills det blir svårt att andas eller de drabbas av akut och ofta dödlig lunginflammation.

Ett liv utan el är fattigdom. Kanske är det därför så många initiativ till Världsnaturfondens Earth Hour har försökt att skapas under årens lopp, från “Human Achievement Hour” till “Life Hour”.

Många känner ett instinktivt motstånd till symbolhandlingen att släcka lampan. Handlingen är en signal att vi har kommit långt nog – trots att vi inte ens har kommit ut på banan för flygstart. När alla människor är medelklass, då kan världens verkliga tillväxt börja. Enligt Världsnaturfonden som arrangerar Earth Hour handlar nedsläckningen om att “skicka en signal”. Frågan är vilken signal?

Några saker vet vi: det är inte ett event som främst handlar om att uppmärksamma levnadsförhållandena för de fattigaste människorna i världen. Även om många företag tävlar om att göra symbolhandlingar som kan ge medial exponering som rör fattiga länder, så är det främsta budskapet att världen på olika sätt konsumerar för mycket energi. Och när myndigheter och kommuner deltar i detta jippo, bidrar de till att legitimera den bilden. Regeringskansliet kommer att släcka ner. De borde få frågan: varför?

Elbristen i världen är ett större problem än att vi har lampor tända. Både empiriskt och budskapsmässigt är Earth Hour missriktat. Dels för att elektriciteten i Sverige i princip är helt koldioxidfri och därför inte orsakar de effekter på klimatet som påstås. Dels för att skatten på just el har höjts kraftigt de senaste årtiondena av olika klimatskäl. Men punktskattspolitiken har en yttre gräns och det var ett tag sedan vi kunde se att hushåll inte sparar mer energi. Det visar bland annat i Riksrevisionens rapport “Klimatrelaterade skatter – Vem betalar?” (2012:1).

Det avgörande felslutet i Earth Hours nedsläckningssymbolik är att en avgörande del av världen behöver mer elektriskt ljus. Främst för att den öppna elden har fruktansvärda hälsoeffekter för familjer varje dag, men också för att vedförbränningen ökar just de C02-utsläpp som WWF genom Earth Hour vill sänka.

 

Lydiah Wålsten ansvarar på den liberala tankesmedjan Timbro för området Miljö, tillväxt och konsumtion

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt