Brott och straff

jeanette_perssonwest720

Peter Mangs borde erkänna mordet på min dotter

Publicerad 7 maj, 2012 - 17:44

MALMÖSKYTTEN För två och ett halvt år sedan mördades min dotter Trez West Persson. Hon var 20 år när hon sköts till döds i en bil Malmö. I dag åtalades Peter Mangs för mordet. För mig har det varit en lång väntan. Sedan Peter Mangs greps har jag levt i en bubbla och inte fått veta någonting om fallet. Samtidigt är jag helt ointresserad av hans motiv. Jag kan förstå att de som träffades av han skott men överlevde har behov av en förklaring. Att de vill förstå varför han gjorde det, för att kunna gå vidare. Men en förklaring hjälper inte mig. Det enda jag vill ha är ett erkännande, skriver Jeanette Persson West.

För två och ett halvt år sedan mördades min dotter Trez West Persson. Hon var 20 år när hon sköts till döds i en bil Malmö. I dag åtalades Peter Mangs för mordet. För mig har det varit en lång väntan från att polisen knackade på dörren den där oktobernatten 2009 och berättade att Trez blivit skadad. Sedan Peter Mangs greps för ett och ett halvt år sedan har jag inte fått veta någonting alls om någonting som rör fallet. Jag har levt i en bubbla och det har varit svårt att börja bearbeta det som hänt, eftersom jag inte har vetat vad jag ska bearbeta.

Men den senaste tiden har vi varit mer säkra på att Peter Mangs verkligen kommer att åtalas för mordet, och att vi kommer att få veta mer om vad som hände. Då bestämde jag mig för två saker, dels att jag ville se Peter Mangs, och att jag ville träffa killen som satt i bilen tillsammans med min dotter när hon sköts. Jag tycker inte att det som hände är killens fel, han kan inte hjälpa att hon dog och att han överlevde.

Peter Mangs såg jag under en omhäktningsförhandling i Malmö. Det var en nästan overklig känsla att se honom. Han blev plötsligt så verklig när jag såg honom gå in i rättssalen. Det kändes så konstigt att han kan gå och stå och sitta, och klia sig och titta bakåt och framåt. Det är skrämmande att han är en levande människa. Det går inte att föreställa sig att man kan skjuta en annan person. Ännu mindre går det att föreställa sig att någon har skjutit ditt barn. Jag kan inte säga att sorgen och saknaden efter Trez blev det minsta lättare av att få se hennes misstänkte mördare. Men nu vet jag i alla fall hur han ser ut och vem jag ska titta på under rättegången. Det är så mycket som man måste ta in och förhålla sig till. På något sätt känns hela rättsprocessen så klinisk, och min älskade Trez har blivit en del av det, utan att jag kan göra någonting.

Enligt åtalet har Peter Mangs erkänt mordet på Trez för en av sina vänner. Men han har fortfarande inte ställt sig upp och sagt öppet att det var han som gjorde det. Han borde stå för det han har gjort. Samtidigt är jag helt ointresserad av vad han hade för motiv. Om han sköt mot personer för att de var mörkhyade eller om han hade andra skäl. Jag kan förstå att de som träffades av han skott men överlevde har behov av en förklaring. Att de vill förstå varför han gjorde det, för att kunna gå vidare. Men en förklaring hjälper inte mig. Det finns ingenting att säga. Mördaren har tagit bort det bästa vi hade. Bilden vi har fått i dag av motiven och vem Peter Mangs är ändrar inte det. För mig finns det ingenting att förstå.

Jeanette Persson West, mamma till Trez West Persson

Åtalet mot Peter Mangs

Peter Mangs åtalades i dag för mordet på 20-åriga Trez West Persson. Hon sköts till döds i en bil i oktober 2009. En vän till Trez satt också i bilen, han skadades svårt men överlevde skottlossningen.
Åtalet mot Peter Mangs gäller tre mord, tolv mordförsök, förberedelse till mord, övergrepp i rättssak och skadegörelse. Rättegången beräknas börja måndag 14 maj.

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt