EU

PerStridhUG720

Mina medarbetare från Rumänien har behandlats bra

Publicerad 9 maj, 2012 - 16:38

SKARA-PASTORN Ikväll handlar Uppdrag Granskning om gästarbetarna från Rumänien som anlitas av mitt företag. Många av arbetarna skulle vara arbetslösa eller kanske tjäna 1000 kr i månaden om de var kvar i de fattigaste delarna av Rumänien. Vad är en rätt lön? Min dotter som arbetar som undersköterska tjänar 17.800 innan skatt. Efter skatten är dragen skall hon betala för resor till och från jobbet, mat och boende. Men våra vänner från Rumänien har allt detta fritt i uppehället i Sverige! Det skriver företagaren Per Stridh.

Vi hade förmånen att få åka med hjälpsändningar på 90 talet när gränserna i Ryssland öppnades. Fick då med fasa uppleva den totala misären i de socialistiska länderna. Detta arbete har fört oss vidare till länder som tex. Rumänien. Där har vi under flera år fått varit med och gett av vårat överflöd som vi har i vårt land. När sedan Rumänien kom med i EU, så sågs det en möjlighet till att hjälpa människorna där i Rumänien att kunna tjäna pengar till sitt livsuppehälle, en hjälp till självhjälp.

De människor, som vi idag arbetar tillsammans med, är de mest utsatta i det Rumänska samhället. De flesta utav dom, ca 85% av de som kommer till Skara, är Romer. Under lång tid har vi fått arbeta tillsammans med den ansvarige i Rumänien för att kunna föra in romerna i det rumänska sociala systemet. Tex att registrera dem att få ett rumänskt personnummer, så att de kan betala skatt och även ta in dem i hälsovårdssystemet och försäkringssystemet.

Dessa vänner som kommer ifrån den mest fattigaste delen i Rumänien där många platser har upp till 90% arbetslöshet och om de får något arbete kanske kan tjäna 1000 kr/ månad. Man bor under, utifrån Svenska mått, i missär. I en oerhörd dålig standard när det gäller byggnader. Därför har vi sett det som en möjlighet att de kan få komma hit till oss och att få tjäna upp till 11 gånger mer per månad än vad de kan göra i Rumänien.

Återigen kan vi konstatera att den här gruppen av människor, romer till sitt ursprung, inte kan finna något arbete där de kan tjäna de här pengarna. Många av dem är alfabeter och har aldrig tidigare haft något ordnat arbete. Några har berättat att de har varit i Spanien och om de kunde finna något arbete kunde de tjäna 4-5000 kr/ månad, samt att de fick betala för resa, mat och boende själva, vilket vi här ger dom fritt!

Vi är också förvånade över kritiken att dessa romer, ca 20 st/ månad, skulle utgöra en fara för lönedumpning i vårat land. För dessa människor betyder detta arbete enormt mycket och har förändrat deras livssituation och inneburit att dom bygger om sina hus och höjer sin standard, vilket de aldrig någonsin annars kunde ha gjort. För min personliga del är jag förvånad över artiklarna och över Transports syn på att vi utnyttjar dessa som man säger i slavarbete. När vi istället upplever att det är till en oerhörd hjälp och glädje för dom.

Sedan kan vi ju ställa oss frågan varför all tillverkningsindustri och callcenter flyttar ut ur vårt land? Det måste väl ändå bero på att konstnadsläget i vårat land måste vara för högt. Annars kan jag inte förstå varför man flyttar ut det till länder där de knappt kan tala en begriplig svenska när man ringer till dem.

Vad är en rätt lön? Min dotter som arbetar som undersköterska tjänar 17.800 innan skatt/ månad. Efter skatten är dragen skall hon betala för resor till och från jobbet, mat och boende. Vilket är en betydande del av hennes lön. Våra vänner från Rumänien har allt detta fritt i uppehället i Sverige!

När det gäller de påstående vinsterna i mitt företag pga rumänerna så vill jag framhålla att företaget omsätter ca 25 miljoner/ år, och däri ingår andra arbeten och åtaganden. Därför är vinsten endast 3% av bruttoomsättningen vilket utav ekonomers syn väldigt lågt i ett företag!

Per Stridh, Skara
Uppdrag Granskning om verksamheten i Skara sänds ikväll

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt