Världen

Här är beviset för att vi släppte nallar över Minsk

Publicerad 5 juli, 2012 - 13:23

VITRYSSLAND Igår släppte jag 800 nallebjörnar över Vitryssland till stöd för oppositionen mot Lukasjenko. Men istället för att uppmärksamma situationen i Vitryssland började medier spekulera i huruvida aktionen var ett påhitt, och Resumé vinklade ett uttalande till vår nackdel. Nu presenterar vi videobevis från vår aktion, skriver Tomas Mazetti.

Tidigt igår morse flög jag, Tomas Mazetti, och Hannah Lina Frey från Studio Total över Minsk. Linda Karlsson organiserade våra trupper i Vitryssland och Litauen medan Per Cromwell genomförde en ganska spektakulär fotografering i ett vitryskt skyddsområde och väntade i bilen som skulle plocka upp oss om vi blev nedskjutna.

Under resan släppte vi ned ca 800 nallebjörnar, i fallskärmar, över byar, småstäder och minsk. Syftet var att ge vårt stöd till oppositionen mot Lukasjenko. (Lång historia, men kolla här)

Vi tillbringade sammanlagt 1h 20min i restricted airspace, utan att veta hur det vitryska luftförsvaren skulle agera, eller ifall vi skulle hamna i vitryskt fängelse. Den risken var högst verklig för oss. Men liksom den vitryska oppositionen, som DAGLIGEN utsätter sig för hot om våld och repressalier tyckte vi att en sådan risk är värd att ta.

Vi flög sedan tillbaks igenom Vitryssland, tankade i Litauen för att på kvällen landa i Almedalen där vi möttes av dementier från Vitryska försvarsministern samt mycket tveksamma svenska media. Var detta verkligen sant?

SVD skrev att det var en ”misstänkt” bluff. Resumé skrev att det var en bluff.

Halvt omtöcknade av sömnbrist och bensinångor insåg vi att vi, trots viss vana, felbedömt media. Vi hade trott att det vi gjort var annorlunda nog (se länk angående en nedskjuten luftballong) och bestämt oss för att INTE gå ut med våra namn, eller personliga intervjuer för att istället fokusera på sakfrågan:

Att människor i Vitryssland fängslas och torteras för att kritisera regimen eller kräva yttrandefrihet.

Vi hade trott att media själva skulle kunna kolla upp vad som hänt (t.ex. genom att ringa experter som kunnat bekräfta vår historia) Det kunde de inte.

Det hade varit ganska sorgligt. Om det inte vore för den lilla detaljen att vi filmade hela händelseförloppet, från start till slut. Eftersom vi satt i ett flygplan hela dagen har vi inte förrän nu haft möjlighet, tack vare SVT, att publicera dessa.

Vi visade dem dock redan under gårdagen för några personer med kunskaper om Vitryssland som omedelbart konfirmerade att det handlade om Vitryssland. Bland experterna fanns exempelvis Magnus Uggla från Östgruppen, den expert som Resumé stödde sig på som, efter att ha sett filmen, bekräftar att vi var i Vitryssland.

Nå, nu publicerar vi hela filmerna. Alla filmerna, även de där man ser våra ansikten. Vi också bifogat en lista med vitrysslandsexperter som man kan ringa för att konfirmera vad som hänt.

Om någon har några frågor tänkte vi vara vid St:Hans mellan 14-15 sen måste vi hem och tvätta oss.

Hoppas ni får en fortsatt fin vecka.

Tomas Mazetti, pr-byrån Studio Total

EN GANSKA TRÅKIG LISTA ÖVER REFERENSER SOM INTE BORDE BEHÖVAS

* Filmer på youtube med, klippta med highlights.

* Originalfilm hos SVT http://www.svtplay.se/klipp/171236/-nallar-kastades-over-minsk-

* Vitrysk sajt som visar upphittade björnar

http://www.bnp.by/shvedy-dejstvitelno-sbrosili-na-belarus-plyushevyx-medvedej-na-parashyutax

* Filmat från marken i Ivianiec

* Vitrysk utlandspublicerad sajt
www.svaboda.org/content/article/24635845.html

* En flashbacksajt som på några ögonblick med hjälp av redskapet ”Google” kunde konfirmera vad DN inte kunde.

https://www.flashback.org/p38167909

* Försvarsministern i Vitryssland dementerar.

http://www.interfax.by/news/belarus/113490

* En fin analogi över den vitryska diktaturens brutalitet och en av anledningarna till att vi var lite försiktiga med att tala med media INNAN vi flög.

http://www.balloonlife.com/publications/balloon_life/9510/tragedy.htm

* Har ni frågor, kontakta mig på tomas@studiototal.se

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt